Räddningen

Idag är jag så seg och slö. Borde egentligen spritta i hela kroppen, eftersom det här är min tredje lediga dag i rad. Har sprungit utomhus de senaste gångerna. Igår var det jätteskönt - lite svalt och friskt. Idag är det iskallt ute! Inte alls lockande... Löpbandet blir min räddning! Jag springer i en halvtimme. Foten känns förvånansvärt bra. Efter löpturen känns hela jag förvånansvärt bra!

195793-34


Grillpremiär

I den sprittande, men något svala, vårgrönskan inviger vi grillen för säsongen. Vi grillar hamburgare. De blir väldigt goda, eftersom de är premiärburgare. Jag äter min med fransk senap, ruccola, champinjoner och tomat, och bröd. Brödet kunde kanske vara godare, men vad gör det! Efter maten föreslår Maggie att vi ska titta på dvd. Vi väljer film och sedan laddar min älskade och Maggie upp med glass. Frysen är avfrostad och vi har börjat fylla den, bl a med god, lyxig glass för att "fira". Maggie sätter i sig en hel bytta Ben & Jerry vanilj (500 ml). Jag kan inte låta bli att häpna. Visserligen minns jag hur jag själv ville slippa välja i den åldern. Man skulle ha allt - både äta och vara vidjesmal... Fast jag tror aldrig att jag satte i mig sååå mycket...

Statistik

Jag kikade på den nedslående besöksstatistiken för min blogg. Helt klart att vi inte är många som läser den. Det vore så kul att ha en välbesökt blogg... Å andra sidan inser jag att mitt bidrag till cyberspace är ganska blygsamt. Jag är inte ens uppe i nittio inlägg efter två månader som bloggare. Det är inte mycket, jämfört med många andra. Jag förundras över hur de hinner med att skriva så mycket - att uttrycka, redigera, illustrera. Men för mig har bloggen med tiden delvis blivit ett självändamål. Jag njuter av att skriva, att få formulera mig, att leta fakta och lägga in bilder. Jag tycker om att se resultatet på skärmen. Jag gillar att leka med texterna, orden och språket. Men jag önskar ändå att jag fick dela med mig lite mer...

flower

Lunchdags

Hade möjlighet att jobba hemifrån idag. Så fort min älskade hade stängt ytterdörren efter sig, så slog jag upp datorn. Jag hade verkligt jobbflyt, sådant som ofta infinner sig när jag får sitta hemma utan störande avbrott. Det mesta jag behöver finns ju i datorn och telefonen, så när jag kommer igång är jag otroligt effektiv. Strax före lunch ringde jag till Miss Lizzy för att kontrollera några fakta. "Åh", sade hon, "nu missar du lunch i solen med oss".

Lunch i solen lät som en lysande idé och när jag lyfte blicken från dataskärmen såg jag att idag är en formligen strålande dag! Jag bar ut min lunch och SvDs bilaga om övervikt i solen. Sedan satt jag och njöt. Plommonträdet blottade blygt begynnande blomning, syrenerna kraftsamlade. Jag log åt mig själv. Jag är verkligen oerhört intresserad av hälsorelaterade frågor, t ex övervikt. Risken att själv drabbas av övervikt är nog ganska liten... Jag tycker t ex att de godaste luncherna är de enkla, som jag gör själv hemma. Idag blev det omelette med provencalska örter, tomatsallad, haricots verts, några fetaostkuber och knäckebröd. Mums!

What ever

Igår kväll fick jag mig ett gott skratt. Blev bjuden på musikal, eller något, på Wallmans Intiman , av syster Tim. Föreställningen beskrevs som en "rockig dramakomedi om svartsjuka, kärlek, vänskap och hämnd". Helt crazy - oväntat, annorlunda och kul!

Inga mardrömmar under natten... Fick en del positiva besked på jobbet , ganska mycket uträttat - och några komplimanger för min nya kjol! Jag åt sushilunch med Smulan. Vi hade stämt träff via telefonen. Smulan var avslappnad och söt i sin nya USA-outfit. Vi pratade otvunget om vardagliga saker, mumsade sushi, som vi båda tycker är jättegott, och utbytte födelsedagspresenter. Sedan var jag tvungen att rusa. Det kändes som ett bra möte. Det kändes som en bra dag. Än finns det hopp!

Ett steg till

Våren exploderar i värme, dofter och färger - och pollen, skulle jag tro. Igår sprang jag på löpbandet inomhus. Idag var en kortare sträcka utomhus betydligt tyngre. Foten är lite stel - jag hoppas att den ger med sig. Det är skönt ändå. Jag behöver springa.  Löpning är min medicin.

cykel

Giv mig styrka!

Klockan var bara halvfem på morgonen och jag var klarvaken med en rungande huvudvärk. Borde nog använda min bettskena dessa dagar, eller snarare nätter - om det nu hjälper... Vad är värst, eller bäst, att vakna av mardrömmar eller huvudvärk? Usch, det har blivit mycket sorgearbete kring Lilla My de här dagarna. Igår blev hon ursinnig på mig i telefonen. De vanliga korthuggna svaren på mina frågor blev gällare, argare och längre när jag ifrågasatte att hon "inte har tid" att träffa mig för att fika på allmän plats tillsammans med Smulan. Kände mig verkligen otroligt ledsen. Jag sträcker hela tiden ut handen och hon slår på den.

Idag blev det ännu värre. Jag lyckades precis bemästra huvudvärken, som låg och lurpassade bakom paracetamolen. Jag telefonköade för att få en läkartid till Lilla My. Hon lider av allehanda värk, stackars liten. Hon lät faktiskt som om hon ville träffa en läkare, men när jag väl lyckats få en akuttid, så vägrade hon helt att ens bekräfta den på telefonen. Fy, fy sjutton säger jag bara.

Jag gav upp, eller reste mig igen. Ringde till skolkuratorn. Vi har pratats vid tidigare. Jag har aldrig sett henne, men hennes förnamn antyder att hon är ungefär i min ålder. Man döper inte barn till sådana namn idag. Den välmodulerade, varma rösten bekräftar med mjuka mm-ljud att hon lyssnar. Hon sticker in någon replik, frågar, kommenterar. Jag bara öser ur mig - all min oro, all min frustration, all min maktlöshet. Det känns som om hon förstår. Det känns skönt.


Födelsedag - på riktigt

Lördagen var också iskall, men vackert solig och klar. Min födelsedag - av min älskade helt vikt åt mig! Vi gjorde riktiga födelsedagssaker - drack kaffe i solen, köpte en kjol till mig, promenerade. På kvällen tog vi bussen in till en trevlig vinbar. Planen var att därifrån gå och äta italienskt, men lockelserna i att stanna kvar var för många. Det blev vinprovning av tre vita, därefter champagne och hummer. Oerhört gott, lyxigt och födelsedagsaktigt!

image32

Idag är en helt vanlig söndag. Ganska mild. Vis av tidigare hundvakteri, röjde vi i trädgården innan vi hämtade Lilltrollet. Sist hon var här visade hon tydligt sitt missnöje med trädgårdsarbete. Hon snurrade in sig i kopplet, försökte leka, gnydde, skällde på grannarna och satte sig slutligen demonstrativt med ryggen mot mig och surade. (Hon är ganska söt, även när hon surar - eller det är i alla fall vad jag tror att hon gör!). Trädgårdsarbete intresserar helt enkelt inte Lilltrollet och hon ogillar skarpt att få konkurrens om vår uppmärksamhet av krattor och buskar. Idag var hon glad som ett barn och skuttade glatt och livligt runt på promenaden. Väl hemma igen, somnade hon på mina ben. Där låg hon länge, trött, varm och snusande.

Milk And Toast And Honey

Iskallt ute. Blåsigt. Jag har sovit gott, trots den blåsiga natten. Gott, men lite oroligt, nära min älskade, som med sina rörelser tryggt har väckt mig flera gånger under natten. Morgonen är iskall och klar. Konstigt nog - trots kylan och blåsten - har flera björkar slagit ut sina skira, ljusgröna blad. Jag älskar björkar! De är nog världens vackraste träd. Trafiken är tät. Marie Fredriksson sjunger "Milk And Toast And Honey". Riktigt grovt bröd, gärna rostat, är gott med lite honung på... Jag hoppas att Marie är frisk och mår bra nu.

Balans i livet

I bilradion intervjuas Linda Haglund, sprinterdrottningen. Hon berättar om sin syn på livet - med balans som gyllene regel - och om sin bok "Lindas må bra bok" . Linda pratar om hur svårt det är för dagens unga människor med de skeva ideal, kring kropp och vikt och hälsa, som överöser dem. Genom sitt arbete på Jenny Craig Weight Loss Center i USA har Linda fått erfarenheter och insikter som gör att hon vill ge tips och råd till andra. Hon förespråkar balans i livet - egentligen det svenska "lagom", som låter så trist men är så klokt! Det är otroligt intressant med denna sympatiska, livsbejakande inställning, som tycks drabba många människor någon gång mellan fyrtio och femtio års ålder. Kanske har jag kommit en bit på vägen genom att välja mina strider, genom att verka för glädje?

runners


Omtanke

Lisa har mejlat. Fåordig, som alltid, men andemeningen är god. Hon vill försäkra sig om att jag inte hoppar över vinklubbens möte för att jag mår dåligt. Det är inte därför. Jag får inte tiden att räcka till den här veckan. Jag ringer Lisa och förklarar. Någon gång borde jag förklara hur mycket jag uppskattar och värdesätter hennes vänskap. Det skulle jag göra för Lotta och min syster yster, för min älskade, mina andra systrar och mina föräldrar också. Det är alltför sällan egentligen som man uttrycker sådana tankar, som man putsar sitt skyddsnät, som man låter solen skina över sin omvärld. Även utanför skyddsnätets finmaskiga centrum finns mer perifera vänner och arbetskamrater. Jag tänker på Eva Dahlgrens bok, på hur hon beskriver vänskap och i ord värdesätter glädje och möjligheten att dela den.  

Funderingar

Mitt i natten väcktes jag av min egen flämtning. Hjärtat rusade och jag andades ryckligt. Mardrömmen hade givit mig gåshud på ryggen och benen. Det fanns en man i rummet. Efter att ha hotat mig och snurrat mig i en nedåtgående rörelse hade han smugit sig på mig och stod lutad över mig - nära, nära - med sina onda ögon fästa vid min sovande gestalt. Obehagskänslan var omedelbar och dröjde sig kvar i flera minuter efter att jag hade vaknat. Varför drömmer jag sådana hemska drömmar?

I hotellrummets spegel ser jag ut som Miss Mary of Sweden, innan hon satt på sig korsetten - ingen vacker syn! Allt stillasittande och vatten- och kaffesörplande har gjort mig alldeles oformlig. Ansiktet ser i alla fall normalt ut. "Om man går fort och ler mycket, så är det ingen som ser hur ful man är". En gammal kollega hade de visdomsorden uppsatta vid sin spegel. Jag ler allt vad jag kan och hoppas att ingen ska se hur ful jag känner mig!

På hemresan läser jag
Eva Dahlgrens bok "Hur man närmar sig ett träd". Jag tycker att den är lite småtråkig och funderar över varför jag köpte den. Det var nog för att den var så vacker - både titeln och det stilrena fotografiska omslaget. Redan efter att ha läst en fjärdedel av boken kikar jag, för att se hur många sidor den innehåller. Men eftersom boken är det enda jag har att roa mig med, så läser jag vidare. Och det är tur, för den visar sig både klokare, ljusare och roligare, än jag hade väntat mig. Jag tror att min syster yster skulle gilla den.


Excellent!

Så bär det av igen. Incheckning, boardingkort och pass, små plastpåsar till vätskor och hudkrämer. Datorn ska öppnas innan den genomlyses på bandet. Valutan är slut på växlingskontoret. Nåja, det får gå ändå. Det prasslar frenetiskt när flygpassagerarna öppnar sina påsar med plastbestick för att hugga in på frukostlådan. Upp, upp och iväg!

I det eleganta, gammaldags hotellrummet i den östeuropeiska staden, kopplar jag upp mig på Internet. Uppkopplingen är fullkomligt strålande! Vilken lycka. En snabb koll av programmet - jo, jag hinner med en rask promenad och en härlig espresso i folkvimlet. Sedan är det slut på slöandet. Här krävs koncentration för att hänga med i svängarna! Jag myser kort åt hur bra jag har det, sedan sätter jag tänderna i arbetet!

195793-30

Vårdag

Tre rådjur rusar genom trädgården. Jag ser en citronfjäril - vårens första - som fladdrar i den lätta vårbrisen. Så kommer nästa rådjur ångande. Grannen vill skjuta av rådjuren, gillar inte att ha dem i trädgården. Jag tycker att de är vackra, ett trevligt inslag i vardagen, trots att de gör att man inte kan odla tulpaner... Min älskade och jag ägnar oss åt trädgårdsarbete i solen. Vi arbetar på helt olika sätt. Han går fram som en furie med sekatör och såg. Grenarna ligger i stora, röriga högar, som han sedan plockar undan. Jag avskyr efterarbetet. Tänk när man står där i all röra och känner att man bara inte orkar plocka undan allt! Kvinnligt, eller kanske av erfarenhet, så går jag metodiskt fram - klippa, plocka ihop, snygga till - klippa, samla i säcken, snygga till.
195793-29

Min syster yster har ringt, oroad över min rävsaxsituation. Jag försäkrar henne att det inte är piercingen, utan situationen, som gjorde mig förtvivlad. Det är så skönt med vänner, som bryr sig!

Rävsax

Vilken dag! Vaknade oroligt mitt i en mardröm - igen. Kan inte förstå varför jag sover så illa! Kändes inte som om jag fick mycket gjort på jobbet heller, vilket var mycket otillfredsställande. Bilen är i alla fall fin i sina rena, nybytta sommardäck. Vilken tid sådant tar! Men nu är det gjort!

Strax efter lunch ringde Smulan. Jag önskar att jag inte hade svarat - snacka om att sätta sig i rävsaxen! Pappan hade givit sin tillåtelse till att Smulan skulle pierca naveln - idag - hon var redo att lämna skolan med pengarna i handen. När tränarna tillfrågades, hade de också sagt ja. Nu var frågan vad jag ansåg om saken... Frågan är - hur hanterar man som vuxen en sådan här situation? Har det någon som helst betydelse vad man säger? Vad blir konsekvenserna? Finns det över huvud taget något alternativ? Som det nu var, kände jag mig helt inmålad i ett hörn. Varför frågade hon mig? Varför satte pappan, som senast igår ville samarbeta, mig i denna rävsax? Det kröp fram att tränarna ansåg, att Smulan även borde rådfråga mig...

Med grumlig röst svarar jag något som liknar ett ja. Sedan gråter jag, nästan ljudlöst, med ansiktet vänt mot väggen. Eftermiddagen går i slow motion. Jag känner ett stort behov av tröst. Jag behöver frisk luft och sol. Jag längtar måttlöst efter min älskade. Jag känner ett nästan oemotståndligt sug efter färsk sparris och jordgubbar.

Hotellrum och trasiga däck

Jag har valt att bo på ett favorithotell. Det ligger centralt, men framför allt är det så fräscht, utan att för den skull vara dyrare än konkurrenterna. Rummen är inredda i ljust trä och färger av sol-hav-och-himmel, eller möjligen sol-hav-och-äng. Jag förmodar att det är sådant som kallas "nordisk" inredning. Det ger ett svalt och samtidigt välkomnande intryck och utgör en bra miljö för både arbete och sömn.

Smulan ringer mig för att berätta att hon kommit hem. Det blir ett ganska kort samtal, för hon har precis träffat sin pojkvän, men ganska trevligt. Pappan ringer mig. Igen. Först berättar han livfullt om punkteringen han fått på sin fina, nya bil. Sedan går han in på sitt verkliga ärende. Jag vet att det kostar. Pappan vill att konflikten med Smulan och Lilla My mirakulöst ska gå upp i rök (som alternativ 1) eller att jag ska ta mig samman och lösa den (som alternativ 2). Eftersom det första alternativet ännu inte tycks materialisera sig, så anser han att det är hög tid att jag tar mitt ansvar. Tyvärr delar vi inte uppfattning om hur detta ska ske... 

Trots att en del av samtalet gör mig ganska upprörd och ledsen, så kanske det ändå har resulterat i ett steg i rätt riktning. Viljan finns. Men jag vill fortfarande att tonåringarna ska förstå att de handlat fel och jag vill se ett tecken från deras sida, att vilja lösa det här. Jag har svårt att föreställa mig hur vi annars ska hitta en gemensam väg.

Jag sover som ett barn i den sköna sängen, njuter av duschen i det helkaklade badrummet och trivs vid det dignande frukostbordet. Frukost på hotell är en av mina favoriter.

Mera spring

Om än lite sliten, så här tredje dagen i rad, så springer jag på löpbandet och skriver in min tid och sträcka i träningsdagboken. Jag belönar mig själv med en proteindryck med jordgubbssmak. Drycken i den lilla plåtburken är som godis - mums! Fast de flesta som känner mig, skulle förvånat höja ögonbrynen om de kände till min lilla last. När det gäller sötsaker, är jag mest svag för mörk choklad och inte en massa sliskigt sött. Proteindrycken utgör undantaget, som bekräftar regeln!

195793-31

Espresso och tågresa

Drömde mardrömmar hela natten och sov oroligt - helt utan synbar anledning. Det är jobbigt att sova så dåligt, när man ska upp tidigt, men jag tänkte optimistiskt att jag kunde vila på tåget. Solen sken in mellan persiennerna i sovrumsfönstret och lovade en härlig dag. "Sommaren kommer redan till helgen" sade rubrikerna i gratistidningarna. Bra! Det är precis vad jag vill ha!

Jag såg fram emot min tågresa i första klass med Internetuppkoppling och snabb transport. Blev därför mäkta irriterad när tåget var 50 minuter försenat. Ett X2000 ska väl gå i tid? Men, men, inte mycket att göra åt saken. Jag fick en stund över till att iaktta folk och dricka en god espresso från Ritazza. (bild: Linda Onsarp)

195793-30

Björkarna står förväntansfulla i sin purpurlila gloria - den som föregår lövsprickningen. Tåget rusar fram genom det vackra, vårsoliga landskapet. Eller rusar förresten, halvkryper, intervallkör. Förseningen medför stopp för signaler och framförvarande tåg. Jag får nog glömma lunchen, som jag har bokat in...

Löpsteg

Gymmets tidning låg i brevlådan och inspirerade. Jag gjorde Adidas löpartest och klassades - inte helt otippat - som löpartypen "komma-först" (alla som är förvånade räcker upp en hand!). Idén med testet och resten av sajten var oemotståndligt lockande - ett erbjudande om träningsprogram, egen träningsdagbok och gratis "individanpassad" coaching. Bara att logga in! Efter att jag ätit en rejäl macka med makrill i tomat och tillhörande frukt och grönt och bekantat mig med sajten, hoppade jag i träningskläderna och körde 40 minuter på löpbandet. Härligt!

Färggrant

Så är vi inne i gamla rutiner. Upp på morgonen, dusch och frukost. Badrummet är närmast tropiskt varmt och fuktigt efter Pis långdusch, när jag borstar tänderna. Maggie hänger trött över köksbordet och tuggar håglöst sina frukostflingor. Så iväg till jobbet. Allt är klart ute, krispigt och morgonfräscht. Bilen måste skrapas - och vi som längtar efter vår och sommar! Vill ha värme! Krokusar och påskliljor i stora öar av färg i rondeller och parker längst vägen, får mig att tänka på klädbutikernas nyfyllda hyllor - Bardotrutiga blusar, färgglada, storkjolade femtiotalsklänningar och empirskurna T-shirtklänningar en masse. Nog är sommaren på väg alltid!

Dragons

Smulan är i USA och tävlar, med sitt härliga lag och sin skadade höft. Pappan upplyser mig om att hemsidan, som är riktigt snygg, för en speciell dagbok över tävlingsresan. Självklart är det något, som jag inte hade en aning om, men som jag får veta så här två dagar innan laget åter trampar svensk mark. Det enda livstecknet jag fått från Smulan är ett sms där hon frågar om jag kan kolla hennes konto åt henne. Pengar, det är det enda hon pratar med mig om... Inte för att jag har sökt henne heller, men jag ser att meddelandet kommer från ett annat nummer än Smulans egen mobil. Hade alltså inte tjänat något till att söka henne.

image29

Tvättstugetankar

Man tänker så bra i tvättstugan. Det är skönt och varmt därinne och det luktar alltid gott. Det är god terapi att vika nytvättade, välluktande kläder snyggt och prydigt och sortera i högar. Jag har noterat att en del av Smulans kläder har använts, trots att hon inte har varit hemma på flera månader. Men jag iakttar bara, jag agerar inte... Klart att jag förstår att Lilla My inte vill fråga om vår fjällsemester  - och riskera att få höra att vi har haft jättekul utan henne! Men jag begriper inte varför hon måste prata med mig, som om jag vore den avskyvärda faster Agda, som hon träffat tre gånger under hela sitt liv. Hon kan väl för i helvete fråga mig hur jag mår, åtminstone! Visst är tonåringar självupptagna, det är Maggie och Pi också - väldigt mycket ibland... Jag kan hålla mig för skratt när Pi skvätter snö över mig för tolfte gången i rad. Jag håller mig för skratt när Maggie med gnällig röst påpekar att påläggsskinkan nästan är slut och att hon behöver två skivor till varje smörgås, för att kunna äta dem. Men de är inte elaka och om man säger till, så tänker de till.

Fjällsemestern var verkligen lyckad och det blev egentligen aldrig någon konflikt, även om det hände några - få - gånger att jag kände mig en smula irriterad (räkna till tio!). Det var kul att vara fyra personer, eftersom det är så behändigt. Vi kunde göra nästan allt tillsammans och jag tror att alla uppskattade det. Men jag vet att Pi tyckte att det kändes konstigt utan Smulan och Lilla My. Kanske saknade Maggie också dem. Vi har ju alltid varit i fjällen tillsammans alla sex... Smulan är borta och tävlar, men Lilla My gjorde ett aktivt val i att inte följa med. Kanske är det hon själv som förlorar mest på det?

Status Quo

Nästan allt är sig likt här hemma. I morse vaknade vi i en vit värld. Snö igen! Hela trädgården, med den nyligen sommarmonterade studsmattan och allt, var täckt av ett tungt vitt lager blötsnö. Den smälte sakta bort under dagen, men känslan förblev densamma - blött, vintrigt, med regntunga, hotfullt gråa moln som seglade fram över himlen. Jag störtade iväg till gymmet och körde trekvart på löpbandet. Slalomskidor i all ära, men med det fina underlaget vi hade, blir familjeåkning väldigt smörig och inte speciellt ansträngande (fast helt klart njutbar!).

När jag kom ut från gymmet, rosig och nöjd, såg jag att pappan hade ringt. Jag lyssnade av meddelandet och ringde sedan upp honom. Lilla My svarade. Jag frågade henne vad hon gjorde, hur hon mådde, om hon träffat sina kompisar under ledigheten. Det hela förlöpte som ett förhör - jag frågade, hon svarade. Trist! Man kunde kanske förvänta sig att Lilla My, vid en ålder av drygt 14 år, skulle kunna fråga tillbaks hur jag hade det, eller åtminstone skulle vilja veta lite om hur fjällsemestern, som hon tackat nej till, hade förlöpt. Nix! De kortfattade svaren gav ingen information alls. Hennes intresse för mitt liv, eller vårt liv, var helt obefintligt. 

Jag berättade för min älskade om samtalet. Han skakade på huvudet och suckade djupt. Sedan följde han efter mig genom hallen in i badrummet, dit jag var på väg med mina träningskläder. Han kramade om mig. "Du har i alla fall oss", sade han och tillade sedan, med ett leende: "Fast det kanske inte hjälper, eftersom vi är så knäppa!"   

195793-28


Hemma igen

Helt fantastiskt! Nu har vi fått så mycket sol, så mycket sömn, så mycket hälig, uppbygglig, stärkande fjälluft! Jag känner mig utvilad och stark! Redo att möta både jobbets och privatlivets utmaningar!  Egentligen är en dag, då man inte får vara utomhus, lite av en förlorad dag, speciellt om det är fint väder...

Helt om! Tänkte på hur många uttryck man går och bär på utan att egentligen veta varför, på hur mycket jag lär mig hela tiden och hur lustiga omständigheter väver ihop livets nät. Förra inlägget började jag med "här är gudagott" och följde nyfiket tankespåret. Varifrån kom det uttrycket så spontant? Kanske för många festliga tillfällen under studietiden - det är ju en dryckesvisa! Uttrycket "Vi drar till fjällen" kan knappast användas, utan att tankarna går till
Markoolio , som visserligen är aktuell just nu, men... Det lustiga var att dagen efter jag skrivit mitt inlägg så intervjuades Markoolio på radio när vi åkte bil. Är det slumpen?

Vi drar till fjällen

"Här är gudagott att vara" - så härligt med frisk fjälluft, sol från en klarblå himmel och frasig, sorbetaktig snö att sätta skidorna i! Och man sover så gott. Och allt man äter smakar bra. Hittills har vi haft enorm tur, trots varningar om orkaner och stormar i väderleksrapporten. Det här är verkligen vad en sliten själ behöver för att få fart på livsandarna. Yes!!!

Hårda bud

Innan jag går på semester - välbehövlig sådan - ska tusen saker klaras av. Jag känner mig lätt stressad på förmiddagen, men beslutar mig ändå för att äta lunch med min väninna Lotta. Det känns viktigt att vårda mina vänner och jag vet att Lotta har haft det lite tufft på sistone. Vi äter lunch på det trånga, trevliga, asiatiska stället. Jag ser att Lotta är trött och lite uppgiven. Hon berättar och vill ha råd, som jag omöjligt kan ge. Det är otroligt svårt att ge råd i andras relationer, men jag kan lyssna i alla fall. Sedan pratar vi om mig och mina tonåringar. Lotta blir så upprörd att jag nästan väntar mig en hjärtattack. Hon upprörs över att jag inte får träffa mina barn, som hon uttrycker det, och uppmanar mig att söka hjälp genom samtalsterapi i grupp med tonåringarna och pappan, eller åtminstone med pappan. Tålmodigt försöker jag förklara att tonåringarna och pappan inte anser sig ha några problem, som kan lösas med samtalsterapi. Det hjälper inte. När vi skiljs åt darrar hon fortfarande.

Jag tänker på vilken milsvid skillnad det är på vad folk säger att de skulle göra själva i olika situationer och hur de verkligen agerar när situationerna uppstår. Jag tänker på alla upptänkliga råd, som jag hela tiden får. Jag känner mig så trött, när folk talar om för mig vad jag ska göra för att det ska reda ut sig med Smulan och Lilla My. Det känns befriande att ha sällskap hem med fröken G, som har en krassare syn på verkligheten.

Kaninungar

Det blev sol och varmare än någon helg tidigare. Maggie fick en perfekt födelsedag, tror jag. Vi var ute så mycket vi bara kunde. Min älskade och jag slet med trädgården i det vackra vädret. Det är något rogivande och tillfredställande över stickiga buskar som tuktas, ogräs som rensas och långa, tunna grenar som klipps bort. Dofterna är så härliga - jord, gräs, trä och olika kryddiga bladsorter - och färgerna är fräscha och sprakande så här års.

Eftersom lekstugan tagits bort, finns det en stor brun plätt av lera och sand mitt på gräsmattan. Fläcken är genombruten av kaninernas aktiva grävande. Nu har vi varken kaniner eller lekstuga, men minnena finns kvar. Jag kom att tänka på hur det var när Nina fick sina ungar. Fyra små, rara, otroligt söta ungar, som vi hade sådan glädje av Smulan, Lilla My och jag! Jag hade njutit ännu mer om jag hade vetat hur lätt det var att ge dem nya hem. Smulan och Lilla My hade besökt en hankanin med vår lilla Nina, så att det skulle bli ungar. Det var svårt att bli arg, även om jag var orolig för hur det skulle gå med ungarna. Tänk att det blev fyra, fina ungar! Jag var tvungen att ta en paus i arbetet och gå in och kika i albumet. Fotona är blanka och har god skärpa - Salt, Peppar, Texas och Felicia hette ungarna...
195793-27

At the end of the day

Fredagen blev en bättre kursdag. Ivan hade befäst sin ledarställning under kvällens samkväm, tycktes det. Alltså gick grupparbetet betydligt bättre... Mina mötestankar störde inte och kursdagen var ganska kort. När den var slut, tog jag en promenad i solen och lyckades skaffa mig hemska skavsår på hälarna - för mycket godhet och värme i ett svep! Väl hemma kom Maggie instormande utan tandställning. Hon fick den borttagen i början av veckan. Tänderna sitter perfekt! Hon är sååå söt! Och glad.